Prodaja mobilnih telefona u svetu porasla 19 odsto

Bez autora
May 22 2011

Prodaja mobilnih telefona u svetu je tokom prvog tromesečja povećana 19 odsto na godišnjem nivou, a dinamiku tog tržišta su pre svega obezbedili "pametni" modeli - "smartfoni". U svetu je tokom prvog tromesečja ove godine prodato 427,8 miliona komada mobilnih telefona, u čemu su "smartfoni" učestvovali sa 23,6 odsto, zahvaljujući rastu prodaje od 85 odsto u periodu između prvog tromesečja 2010. godine i prvog tromesečja 2011. godine.Rast je mogao da bude još veći da određeni snabdevači nisu najavili lansiranje većeg broja uređaja u drugom tromesečju, što je moglo da navede neke klijente da odlože kupovinu.

Prodaja mobilnih telefona u svetu porasla 19 odstoProdaja mobilnih telefona u svetu je tokom prvog tromesečja povećana 19 odsto na godišnjem nivou, a dinamiku tog tržišta su pre svega obezbedili "pametni" modeli - "smartfoni", objavila je istraživačka kompanija "Gartner".

U svetu je tokom prvog tromesečja ove godine prodato 427,8 miliona komada mobilnih telefona, u čemu su "smartfoni" učestvovali sa 23,6 odsto, zahvaljujući rastu prodaje od 85 odsto u periodu između prvog tromesečja 2010. godine i prvog tromesečja 2011. godine, preneli su francuski elektronski mediji.

"Gartnerovi" analitičari smatraju da je rast mogao da bude još veći da određeni snabdevači nisu najavili lansiranje većeg broja uređaja u drugom tromesečju, što je moglo da navede neke klijente da odlože kupovinu.

Ocenjeno je i da bi katastrofa koja je pogodila Japan trebalo na kraju da ima manje posledice po tržište mobilnih telefona od onih kojih su se na početku pribojavali "Gartnerovi" analitičari.

Finska "Nokija" je u prvom tromesečju prodala 107,6 miliona mobilnih telefona, tako da je njen tržišni udeo opao na 25,1 odsto.

Iza "Nokije" je južnokorejski "Samsung" sa tržišnim udelom od 16,1 odsto, što je pad u odnosu na prvo tromesečje prethodne godine, kad je ono iznosilo 18 odsto.
 
Potom sledi južnokorejski LG, sa padom tržišnog udela sa 7,6 odsto na 5,6 odsto.

Najviše je napredovala američka kompanija "Epl" sa 16,88 miliona prodatih "ajfona" i tržišnim udelom koji se povećao sa 2,3 odsto na 3,9 odsto.

Kanadski RIM je sa svojim telefonom "blek beri" održao tržišni udeo od tri odsto, ispred ZTE-a čiji se udeo povećao sa 1,7 na 2,3 odsto i HTC-a sa 0,9 odsto na 2,2 odsto.
 
Udeo "Motorole" je opao sa 2,7 odsto na 2,1 odsto, kao i "Soni-Eriksona" sa 2,7 odsto na 1,9 odsto.

Udeo "smartfona" koje pokreće "Guglov" operativni sistem "android" povećan je za godinu dana sa 9,6 odsto na 36 odsto, a onih koji rade u sistemu "simbijan" opao je sa 44,2 odsto na 27,4 odsto.

"Epl" i njegov sistem "iOS" u "smartfonima" našli su se ispred RIM-a sa tržišnim udelom od 16,8 odsto, dok je udeo RIM-a iznosio 12,9 odsto.

Udeo "Majkrosofta" opao je sa 6,8 na 3,3 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik